İngiltere’de hükümeti oluşturan iktidar koalisyonunun büyük ortağı Muhafazakar’lardan Stratford on Avon Milletvekili Nadhim Zahawi ve Kuzey Enfield Milletvekili Nick De Bois ile İngiltere Parlemento binasında düzenlenen özel toplantıda geçen salı akşamı biraraya geldik. Toplantıyı düzenleyen TRT Türk Londra temsilcisi Mehmet Bal ve Gökhan Bozkurt’un amacı İngiliz Milletvekilleri ve Türk Gazetecileri biraraya getirmekti.

Kısaca şöyle özetleyebilirim toplantıyı.

Kuzey Londra’nın en büyük belediyelerinden olan Enfield’den milletvekili olan Nick De Bois’in bölgesine aldığı göçler ve yerleşim nedeniyle Türkiye’nin başkenti Ankara deniliyor son yıllarda. Nadhim Zahawi ise Saddam döneminde İngiltere’ye gelen göçmen bir Iraklı ailenin çocuğu. 

Nick De Bois Avrupa Birliği ve 2015 İngiltere seçimleri üzerine konuştu. Daha çok Kobani’den konuşan Zahawi’ye bölgeyi iyi bilmesinden dolayı şu an Kürtlerden daha zor durumda olan ve dünya basınına yansımayan yansıltılmayan Erbil ve Kerkük‘teki Türkmenleri sordum.

Arap, Türk ve Kürtler arasında siyasi belirsizliğin olduğu Irak’tan yola çıkarak özellikle Kuzey Irak’taki idareyi, nüfusu, petrol gelirlerinin paylaşımını sordum. 

‘Great Question’ diye başladı sözlerine kurt politikacı Zahawi ! 

‘Kuzey Irak’ta Kerkük’teki yapıda Türkmenler akıllı ve bilinci insanlardan oluşuyor. Kendi geleceklerini belirleyebilecek akıl ve birikime sahip’  

diyerek özetledi cevabı.

Zahawi, ‘Türkmenler sosyo ekonomik bağımsızlığını isteyebilir ve Irak’tan ayrılma konusunda kendi geleceklerini belirleyebilirler ‘ dedi böyle birşeyin olamayacağını, küresel güçlerin kesinlikle izin vermeyeceğini bilmesine rağmen !

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol