İngiltere’de sol parti olan İşçi Partisi'ne (Labour Party) oy  verenler, sağ muhafazakar (Conservative Party) ve liberal (Liberal Party) koalisyonuna verdiği şansı geri almaya kararlı. Ekonomik krizden çıkış için mecburi olan kesintileri (Cuts) halktan çıkarmaya çalışan hükümetlerin Avrupa'da işi zor bugünlerde...

Aynı senaryoyu Fransa’daki başkanlık seçiminde de görmek mümkün.

Sosyalist aday Hollande, Keynesçilik ile sosyalizm arasında tutturduğu çizgi ile sağ muhafazakar Sarkozy’i geçti ve seçimleri kazandı. Ayrıca Fransa’da sağda ırkçı partilerin oy arttırdığına da dikkat çekmek isterim. Fransa’da ve Yunanistan’da yaşanan sola eğilimden İngiltere iktidarını paylaşan muhafazakar ve liberallerin kurtulması imkansız görünüyor.

İngiltere’de açlık, işsizlik, ulaşım ve hizmet sektöründe, özelikle sağlıkta (NHS) yapılan kesintiler, sosyal hayatı etkilemekte ve insanlar bunu kemiklerine kadar hissetmekte. Sandıklarda seçim sonuçlarında halkın tepkisini, kızgınlığını görmek mümkün. İşçi Partisi yerel belediyelerde ve Birleşik Krallık’ta İngiltere, İskoçya,  Galler’de oyları topladı ama Londra Belediyesi’ni alamadı. Bu tezatı; Londra’nın  diğer bölgelere göre başkent ve halkın zengin olmasına, Boris Johnson’ın seçim için iyi çalışmasına bağlayabiliriz. Oy listelerinin veya ikinci seçimlerin rol oynamasını da dikkate almak gerekir.

Geçen Perşembe İngiltere Muhafazakar Parti yetkililerinden Barones Warsi’nin,“bu gece çok kötü olacak” açıklaması sonuçlar açıklanmadan adeta herşeyi anlatıyordu. Barones’in  açıklaması seçim sonuçlarına damga vurdu. Sanırım sadece geçen perşembe değil artık bundan sonra her geçen gün muhafazakar ve liberaller için kötü olacak gibi görünüyor.

İngiltere’de 1975’ten beri yaşanan çifte ekonomik durgunluğa 2 ay önce resmi olarak girildiği; olimpiyatların İngiliz halkına hiçbir gelir getirmeyeceğinin, aksine yük olacağının belirtildiği; hükümetin işsizlik ve enflasyonla baş edemediği bir ortamda, iktidarda kalması mucizelerle ifade edilebilir.

Özellikle sokaklarda hissedilen suç, ölüm, kaptı kaçtı, tecavüz ve hırsızlık vakalarının arttığı bir ortamda iktidar değişikliği kaçınılmaz görünüyor.

Fransa’da, Yunanistan’da  yani Avrupa’da  esen sol, sosyalist, halkçı yaklaşımlardan İngiltere’de nasibini alacaktır. Bu kaçınılmazdır... 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol