Padişah Selim aradığı gerçek sevgiyi baş düşmanı İspanyol kumandanın tek oğlunun sevgilisinde mi bulacak?

İstanbul'da, 1700'lü yılların sonunda korsanlar Padişah Selim'e üç tane Avrupalı satar.

Bunlardan, Konstanze güzel bir genç kadındır ve iyi bir İspanyol aileden gelmektedir.

Blonde, Konstanze'nin arkadaşıi, bir İngiliz kız, Pedrillo ise, Konstanze'nin nişanlisı Belmonte'nin uşagıdır.

Konstante, Padişah Selim'in haremine alınırken, İngiliz Blonde ise Padişah'in yaveri Osman'a hediye edilmiştir. Pedrillo'da Osman'a yardımcı olacaktır… Hikaye bu şekilde başlıyor.


BBC tarafından bana özel olarak gönderilen "Mozart in Turkey" DVD'sini laptop'a özenle yerleştirirken bir şekilde heyecanlandım. Genelde Melodi Müzik sayesinde izlediğimiz Türkçe film ve müzik DVD'lerinin yerine BBC'den bir DVD gelmişti hem de Türkiye'ye hiç gitmemiş ünlü Mozart'ın Türkiye adına yazdığı bir opera. Açıkçası büyük bir heyacanla izlemeye başladım.

Girişte enfes bir boğaz manzarası eşliğinde balık tutan bir kaıik ve arka planda devasa tanker ve sonrasında muhteşem Topkapı Sarayı… Hikayenin başlamasi ile birlikte konu müzikle eşlesip akıp gidiyor. Bizim Osman Blonde ile 5 çayı, Pedrillo ile Kıbrıs şarabı yudumlarken 'Allah beni affetsin' diyor ama şarabı da mideye indirmekten geri kalmıyor. Bu arada esas oğlan padişahımız Selim, haremine yeni katılan esas kızı görüyor ve anladığı kadarıyla hemen aşık oluyor. Anladığım kadarıyla diyorum çünkü filmin opera bölümleri Almanca ve İngilizce ya da Türkçe altyazı yok. Sadece bir tane İngilizce konuşan anlatıcı var. Biraz Almancam var ama opera dilindeki Almancayı hiç ama hiç duymamıştım. Konuya dönecek olursak Selim, Konstanze ile aşk yapmak istiyor ama Konstanze kalbinin başkasına ait olduğunu söylerken vücudunu Padişah'in emrine sunduğunu dile getiriyor ve isterse hemen ölmeye hazır olduğunu belirtiyor. Durumu anlayan Selim'in aşkı karasevdaya dönüyor...



Mozart'ın ünlü Saraydan Kız Kaçırma operasının Topkapı Sarayı’nda çekilmis versiyonunun dağıtımını üstlenen BBC bu eseri, ilgilenebileceğini düşündüğü bütün kişi ve kurumlara gönderiyor. Bununla kamuoyuna ulaşmaya çalısan yayın kuruluşunun Türkiyeli topluma ulaşmak için bizi seçmesi tesadüf değil. BBC bu tip çalışmalarında toplumumuza ulaşmak için daha önce de bize ulaştı. Yine Türkiye'nin müzik alanındaki gururlarından Fazıl Say'in son albümü piyasaya çıkmadan yine ve önce Avrupa Gazetesi’ne ulaştırıldı. Say'ın albümüne ilişkin haberlerimizi de kültür-sanat sayfalarımızda okudunuz.

Her neyse amacımız 'Mozart in Turkey' isimli çalışmayı anlatmaktı size. Özellikle Almancanıza güveniyorsaniz ve Mozart'ın, kurgusunu Osmanlı sarayı ve padişahı üzerine yaptığı eserine ilgi duyuyorsanız bu eseri kaçırmayın. Dünyanın gördüğü en büyük müzisyenlerinden birisi olan Mozart'ın masalımsı kurgusu sanırım çoğunuzun ilgisini çekecektir.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol