Kahve çağımızın içeçeği haline geldi. Yok yok... ben çok memnunum kahveden. Bir kahve içimi ve biraz hoş sohbetin tadına doyum olmaz.

Gazetemiz Avrupa'nın internet sitesinin en üstünde BBC Türkçe Servisi'nin şerit tanıtımı var. Avrupagazete.com internet sitemizin haberlerini okurken ve kontrol ederken, ara sıra tıklarım.  BBC Türkçe haberlerine şöyle bir göz gezdirirken bir haber dikkatimi çekti ve düşündürdü. 

 

Haberde kısaca, 'Uluslararası Uzay İstasyonu'nda  görev yapan İtalyan astronot Samantha Cristoforetti, dün uzayda ilk espressoyu (İtalyan kahvesi) yaparak içti. Samantha Cristoforetti geçen Kasım ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevine başladığında, uzaya giden ilk İtalyan kadın olmuştu.Cristoforetti dün de uzayda espresso yapıp içen ilk astronot olarak tarihe geçti...' diye yazıyordu.

 

Şimdi gelde üzülme !

Neden diyenlerinzi duyar gibiyim.

 

İtalyan'lar kahveyi, Viyana'da Türk ordusundan kalan kahve çuvallarını İtalya'ya götürmeleri sonucunda Türkler sayesinde  öğrenmiştir aynı şekilde Fransız'lar ünlü ay çörekleri Kruvasan (Croissant) ve Avusturya'lılar kurabiyeleri Kipferl'i Türk ordusunu yenme sayesinde keşfetmişlerdir. Kruvasan, (Türkçe ay çöreği, hilal açması anlamına gelen Fransız mutfağına özel bir açma türü) Croissant ve Kipferl Türk bayrağındaki yarım ay şeklindedir. Yani Türk bayrağını hatırlatır. Türkleri Osmanlıları Viyana kapılarında yenmenin şerefine yapılan ve her gün Londra'da, Paris'te, Newyork'ta Moskova'da, Tokyo'da tüm dünyada yenilen Croissant'ın İtalyan astranotun içtiği kahvenin kısa hikayesi budur.

Haçlı ordularının, Türk ordularını yenmensinin şerefine bir Fransız fırıncı croissant pişirirken bir Avusturyalı fırıncıda Kipferl yaparak Türkleri yenmeyi kutlamışlardır.  

 

Bir de İtalyanlar günümüzde halen yaramazlık yapan çocuklarını korkutmak için "Türkler geliyor" demeleride Türk ordusunun İtalyan şehri Napoli yakınlarındaki, Taranto'yu fethedip tüm Avrupa'ya korku salması bu dönemden kalmadır.

 

"Mamma mia li turchi!'' (anneciğim Türkler geliyor) diye halen günümüzde konuşulur.

 

Şimdi, bu italyan astronot hanım uzayda kahve içince düşündüklerim böyledir.

Aklımdaki soru ise O kahveyi neden bir Türk kadın astronotun içmediğidir. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol