Öne Çıkanlar kktc The Houses of Parliament Meral Ece

Vatan ÖZ, BBC’ye konuk oldu

Avrupa Gazetesi Editörü Vatan Öz, BBC News 24 Haber Kanalı’nda yayımlanan ‘Dateline’ programına katılan ilk Türk gazeteci oldu.

- Bu haber 1131 kez okundu.

Vatan ÖZ, BBC’ye konuk oldu

Avrupa Ajansı (AVA) Londra-İngiltere Türk Toplumu’nun sesi olan Avrupa Gazetesi, dünya çapında tanınıyor. Dünyanın en prestijli televizyonlarından CNN ile haber kanallarında başa güreşen BBC’ye konuk olduk. BBC’nin 24 saat haber veren kanalı BBC News 24’un en çok izlenen tartışma programı ‘Dateline’ Avrupa Gazetesi Editörü Vatan ÖZ’ü konuk etti.

İngiltere Türk Toplumu’nun sesi olan Avrupa Gazetesi, dünya çapında tanınıyor. Dünyanın en prestijli televizyonlarından CNN ile haber kanallarında başa güreşen BBC’ye konuk olduk. BBC’nin 24 saat haber veren kanalı BBC News 24’un en çok izlenen tartışma programı ‘Dateline’ Avrupa Gazetesi Editörü Vatan ÖZ’ü konuk etti.

BBC’nin en saygın haber tartışma programlarından  Dateline
Avrupa Gazetesi Editörü Vatan Öz, İsrail askerlerinin Mavi Marmara yardım gemisindeki  9 gönüllüyü öldürmesiyle sonuçlanan ve  tüm dünyayı  ayağa kaldıran operasyonunu değerlendirmek üzere geçtiğimiz Cumartesi günü  İngiliz BBC televizyonunun  en saygın haber tartışma programlarından  Dateline’a  konuk oldu.
Tüm hafta dünya medyasının manşetlerinden inmeyen olayla ilgili BBC News kanalının görüşlerini almak üzere Türk medyası arasından seçtiği tek Türk gazetesi olan Avrupa’yı temsilen programa davet edilen Vatan Öz,  İsrail’in Mavi Marmara Gemisi’nde yaptığı operasyon sonrasının konuşulduğu Dateline’ programına katıldı.

Ünlü gazeteciler
5 Haziran Cumartesi günü saat 12.30’da BBC News 24 kanalında canlı yayınlanan ve Gavin Esler’in sunuculuğunu yaptığı haber tartışma programında Avrupa Gazetesi Editörü Vatan Öz ile birlikte 1996 yılında Usame bin Ladin ile yaptığı röportajla tüm dünyanın dikkati çeken Filistinli gazeteci aynı zamanda Arap Al-Quds Al-Arabi Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni  Abdel al-Bari Atwan, Irish Independent Gazetesi eski yazarlarından İrlandalı gazeteci Bernard Purcell, BBC, SKY ve Channel 4 ekranlarına sık sık yorumlarıyla konuk olan İsrailli yazar ve akademisyen Dr Saud Zadka’da yer aldı.

‘Türkiye önce kendi iç meselelerini çözmeli’
Avrupa Gazetesi  Editörü Vatan Öz,  haftanın en önemli haber başlıklarını uluslarası bir bakış açısıyla her Cumartesi ekranlara taşıyan BBC’nin Dateline haber programında,  Türkiye’nin Filistin sorununda  başrolü oynamaması  gerektiğini çünkü  örneğin ekonomik sorunlar, işsizlik, Kuzey Irak, terör, özellikle de Kıbrıs gibi öncelikli  kendi problemleri  olduğunu, belirterek  ‘Kıbrıs’ta Türk toplumuna karşı yıllardır uygulanan ambargolar söz konusu. Biz önce Kuzey Kıbrıs’a karşı uygulanan ambargolar ve iç meselelerimizi çözmeliyiz.’ dedi.
“Savaş bile çıkabilir”
Türkiye’nin uzun zamandan beri Filistin halkının öldürülmesine son verilmesi ve üzerindeki ambargoların kaldırılmasını talep ettiğine dikkati çeken Öz, Gazze meselesinin kesinlikle Türkiye ve İsrail arasındaki  ilişkiye büyük zarar verdiğini ve  eğer İsrail, Gazze’ye yaptığı baskıya son vermezse,  bu ilişkinin iki ülke arasında savaşa bile yol açabileceğini sözlerine ekledi.

‘İsrail’in bir yardım gemisine saldırısı kabul edilemez’

İsrail’in bir yardım gemisine saldırısının kabul edilemez olduğunu canlı yayımlanan programda ifade eden Avrupa Gazetesi Editörü Öz, İsrailli askerlerin arama amaçlı gemiye gelmediklerini söyleyerek  gemide bulunan Avrupa Gazetesi muhabiri Mahir  Tan’ın Londra’ya geldiğini ve kendisine aktardığı bilgilerden hareket ederek ‘Sadece gemide yardım için bulunan gönüllülere ateş ettiler ve öldürdüler. Durum ne olursa olsun İsrail aşırı bir güç kullanmıştır.’ dedi.

Gavin Esler sordu, Editörümüz Vatan Öz  yanıtladı
BBC Dateline programının sunucusu Gavin Esler’in ‘Uluslarası kamuoyu bu durumda nasıl davranmalı?’ sorusuna ise Gazetemiz Editörü Öz şöyle yanıt verdi:
‘Elimizde uluslararası hukuk hiç bir şekilde tanımayan bir İsrail devleti var.  Bu durumda Birleşmiş Milletler ne yapabilir? Filistinliler üzerindeki ambargo ve blokajı kaldırması için İsrail’e baskı yapmalı. İsrail, geçen haftaki Mavi marmara (Flotilla) saldırısına benzer hareketleri uzun zamandır tekrarlıyor. İsrail buna bir son vermeli ve barış içersinde bölgeden ayrılmalıdır.’

‘Yurtta sulh, cihanda sulh’
BBC Dateline programındaki konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözleriyle noktalamak isteyen ancak  program süresinin dolması nedeniyle canlı yayında bu arzusunu gerçekleştiremeyen Öz, yayın sonrası ise  konuklara ve program ekibine iki bin yıllık Türk kültürüne barış anlayışının hakim olduğunu Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ün bu sözleriyle hatırlattı.

ÖZ’e teşekkür
BBC Dateline programının sunucusu Gavin Esler ve editörü Nick Gutrie,  program sonunda, Gazetemiz Editörü Öz’e, kendilerini ağırlamaktan memnun olduklarını iletti.

İzlemek için
Vatan Öz ve diğer konukların konuşmasının yer aldığı BBC Dateline programı BBC web sitesinden Cumartesi öğlene kadar izlenebilir.

Programı izlemek için Link / Bağlantı:
http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b00sqwxw/b00sqwws/Dateline_London_05_06_2010/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol